VII Assemblea 4 de Juliol (acta)

ACTA ASSEMBLEA COORDINADORA LABORAL i SUPORT MUTU 15M

4/07/12

 

Ordre del dia

 

1- Estat de les lluites laborals i suport mutu

2- Reflexió i Valoració sobre l’espai de la Coordinadora

3- Resum i convocatòries diverses

4- Crides i convocatòries diverses

——————————————————————————-

1- Estat de les lluites laborals i suport mutu

Plataforma Ciutat de la Justicia

Portem 7 mesos de protestes. Està consolidats els dimecres a les 10 h. Ens estem coordinant amb altres centres de treball i treballant el tema de la visibilitat amb pancartes i samarretes de color grana per crear una marea contra les retallades. Avui performance minera amb pancarta potent. Intent d’accions conjuntes amb la gent dels jutjats (que venen del Ministeri de Justícia). Nosaltres intentem aportar visió més social a les protestes més enllà de la retallada de sou. A les protestes participen entre 30 i 350 persones. Es faran torns durant l’estiu per mantenir l’acció dels dimecres. El proper dimecres 18 de juliol se sumaran alguns dels 430 interins (plataforma PIPCA) que han anat al carrer dels centres penitenciaris.

Més informació al bloc http://justiciaxjusticia.blogspot.com.es/

Assemblea SOC

La situació és similar a la de la Plataforma Ciutat de la Justícia. Cada dimecres hi ha protestes, i el darrer mes baixen prop d’un centenar de persones. Aquesta setmana s’ha tallat el carrer Llull (on estan els serveis centrals del SOC), i la passada es van fer accions espontànies durant la visita del conseller Mena. S’ha creat un espai assembleari al marge dels sindicats, on també participen alguns sindicalistes. Ara els sindicats s’estan sumant perquè no hi ha possibilitat de negociar els acomiadaments que venen.

Més informació a http://www.facebook.com/assemblea.soc i https://twitter.com/AssembleaSOC

Es planteja la qüestió de com coordinar-se des de diferents àmbits de la Generalitat. Estem en un moment de transició entre sindicats i les noves formes d’organització, com les plataformes o assemblees. Els sindicats se sumen però venen d’espectadors. I sovint desactivant, no col·laborant.

Es proposa grup en el marc de la Coordinadora Laboral de defensa dels serveis públics. Es planteja que cal definir bé els objectius i elements en comú d’aquest grup. REUNIÓ: dimecres 18 de juliol a les 17 h.

DASC – Defensem l’Acció Social Comunitària

L’objectiu d’aquest espai és defensar els programes comunitaris impulsats des de la Generalitat, que ara s’estan desmantellant. La idea és aglutinar professionals, usuaris, voluntaris en defensa del sector social. S’ha apostat pel color vermell per identificar-se. Han contactat amb la DASC plataformes de Girona i Mallorca i s’està  intentant contactar amb la marea taronja de l’Aragó.

Les reunions són cada dos dissabtes a les 11 h al Centre Social de Sants (Olzinelles, 30).

Més informació al bloc http://defensemacciocomunitaria.blogspot.com.es/

Telefònica

A un sindicalista acomiadat per la subcontrata de Telefònica han recorregut la sentència i li han canviat l’acomiadament nul per un improcedent, i ara l’empresa no el vol admetre. Treballen una mitja de 66 dies gratis a l’any.

Correus

Hi ha rumors d’acomiadaments al setembre. Es va impulsar una iniciativa de Correus Indignats, aglutinant gent sindicada i gent que no ho està, però s’ha desinflat una mica darrerament.

CELSA

Empresa siderúrgica que està a Vitoria. Fa dos setmanes van venir els treballadors (1 caminant) i porten més de 50 dies de vaga. Cobren cada mes 850 euros de la caixa de resistència. Experiència pròpia del País Vasc: els treballadors fan accions que no molestin la ciutadania i a canvi reben suport de la gent (hi ha més consciència, per això funcionen les caixes de resistència).

A Castellbisbal hi ha la mateixa empresa però la situació de la lluita no és la mateixa. Quan a Vitoria es planteja l’acomiadament de Quan a Vitoria es planteja l’acomiadament de 91 treballadors (ampliant horari i reduïnt salaris) els treballadors es van aturar. Aleshores plantegen un ERO d’extinció de tots els contractes. Aquí, a Catalunya, s’han avançat a aquest fet. Els plantegen un l’acomiadament de 145 treballadors ara, i un ERO TOTAL si confronten. Això ha fet que no s’unifiquéssin les lluites. Caldria des de la Coordinadora preparar estratègia per reforçar el vincle entre els treballadors de les dues plantes.

Més info:

https://coordinadoralaboral15m.wordpress.com/2012/06/18/peticion-de-solidaridad-de-lab-con-trabajador-de-celsa-atlantic-en-caminata-de-protesta-por-cataluna/#comment-138

HP

Mani del dissabte no va ser massa gran, de 200 persones, únicament impulsada per CGT. Es recorda que s’han anunciat 27.000 acomiadaments a tot el món. CCOO està per pactar.

Papers per Tothom

S’està participant en el tema de sanitat, com a la cadena humana al Vall d’Hebron del dissabte passat, amb altres col·lectius i de forma conjunta amb l’Assemblea Indignada 9Barris. També s’està impulsant una plataforma contra el darrer decret sanitari, que deixa als immigrants sense papers, majors de 26 anys que no s’han apuntat a l’inem i altres sense atenció sanitària primària.

Més informació al bloc http://defensasanitatpublica.wordpress.com/

Des de l’Assemblea Indignada 9barris es valora molt positivament la sinèrgia iniciada amb Papers per Tothom, que neix en aquest espai, i la seva participació conjuntament amb l’Assemblea i visualització a la cadena humana.

També s’ha participat a una reunió de coordinació europea a Milan sobre immigració. Es planteja el proper  18 desembre, dia de l’immigrant, intentar des de sindicats de base i col·lectius fer alguna visualització del tema.

Assemblea de Treballadors i Treballadores en Atur

S’ha posat en marxa la ILP per una renda ciutadana garantida. S’ha avançat en el tema de la llum i l’aigua per aturats/ades en algun Ajuntament, i la idea és anar-ho estenent. També en l’ajut al transport, però ha sigut parcial. Hi ha un inici de coordinació amb l’Assemblea de Treballadors/ores del SOC. Hi ha un document conjunt en elaboració sobre l’impacte de les retallades en l’àmbit de l’atur (aturats/ades i serveis públics) i possibles accions, com en el cas de Badalona, però ja de cara al setembre. Resta pendent coordinar el tema també amb l’Assemblea Indignada de Badalona.

Més informació al bloc http://assembleadeaturats-barcelona.blogspot.com.es/

Indústries gràfiques

Estan patint tancaments, desmantellaments d’empreses i acomiadaments. El problema és que s’estan donant lluites, però aïllades de la resta de conflictes. Els sindicalistes de base lluiten però les direccions no ho fan transcendir, i els treballadors/ores no veuen alternativa als mateixos, i per això no veuen la possibilitat de buscar solidaritat i coordinació més enllà dels sindicats.

Precarias empoderadas

Van participar al tancament d’ONG. No s’ha sortit amb cap compromís de pagament de la Generalitat. Hi ha la tendència a privatitzar, com en la majoria d’àmbits públics, i també s’estan plantejant acomiadaments i tancaments al sector. La Federació d’ONGD està plantejant més accions.

Es planteja que s’ha de diferenciar entre les reivindicacions dels treballadors/ores que no cobren de l’ONG, que han de reclamar a la Junta d’aquesta el seu sou. Un altre tema és que l’ONG reclami al Govern de la Generalitat el pagament de les subvencions. Aquest és un debat a fer.

Es comenta l’existència del Grup de dones Te na dones, que fan accions contra l’homofòbia i la transfòbia. Ni un pas enrere, els drets i les llibertats no es toquen és un lema utilitzat en accions dissabte passat en el marc del Dia Mundial de l’Orgull Gay.

 

2- Reflexió i Valoració sobre l’espai de la Coordinadora

Es recorda l’origen de la Coordinadora Laboral 15M i la seva trajectòria en l’impuls i participació en convocatòries, així com a espai de suport mutu i per fer ressò de diferents lluites laborals obertes, amb la controvèrsia sobre el paper dels sindicats sobre la taula. Per l’experiència viscuda, és més fàcil tenir presència al sector públic, però és més complexa la intervenció en les lluites a les empreses privades. Les Assemblees de barris han contribuït, però no hi són totes i és un aspecte a fomentar. Igualment el balanç que es fa és prou positiu. S’han realitzat experiències unitàries, com en el cas de la fallida vaga de TMB o la vaga general i el primer de maig alternatiu.

Es llencen preguntes, recollides juntament amb un anàlisi de punt de partida al document distribuït per la llista de la Coordinadora Laboral:

És necessari crear un espai més estable, comptant amb altres col·lectius, per caminar cap a una vaga general indefinida?

Com podem millorar la confluència de les lluites i el caràcter de suport mutu de la Coordinadora? Com incorporar més persones, barris i treballadors/ores en lluita?

Com millorar la dinamització de l’assemblea?

En resum, per ordenar el debat, es plantegen els següents punts:

1- Qui som? Quin és el balanç de l’activitat feta?

2- Com millorar la participació?

3- Propostes d’accions per al proper període.

A partir d’aquests punts s’inicia el debat.

Recuperar la cultura de l’ajuda mútua ens costarà anys, perquè se’ns acosten les empreses quan estan en conflicte i després desapareixen. S’ha de fer més a través del territori, on serà estable.

Sobre el pagament del deute del material per la vaga del 29M, es proposa que els sindicats avancin els 1.800 euros i ja s’anirà recollint els diners via caixa de resistència per tornar-los-hi, ja que el tema corre pressa i es va retardant sempre. Si això no funciona, es faria un préstec o préstecs personals fins recollir tots els diners. Al final de l’assemblea les persones vinculades a organitzacions es posaran d’acord. Es dona una setmana de marge perquè les organitzacions diguin quin compromís assumeixen, ja que els i les presents ho han de consultar. Per tornar l’avançament es proposa també demanar col·laboració als diferents grups que integren la Coordinadora Laboral, a banda dels sindicats. Centralitza la informació la Carmen i es dona una setmana de marge.

Es planteja que s’ha de fer una jornada centrada només en la reflexió, ja que sinó les lluites i els temes logístics s’acaben menjant la major part del temps.

De cara a la tardor ja hi ha una organització (CGT) que està anunciant que convocarà una vaga general. És important tenir un espai perquè les convocatòries siguin el més unitàries possible i que no passi com amb la darrera convocatòria de la CGT. S’insisteix en convocar un espai de reflexió i marcar una data.

Es posa l’accent en la Coordinadora Laboral com espai clau de confluència de les lluites laborals a les empreses i als barris, i que cal afrontar la realitat de sindicats versus experiències assembleàries. Com ja s’ha dit, estem en una situació de impasse i aquest és un bon lloc per donar idees de confluència i ajudar als treballadors i treballadores a organitzar-se en funció de cada realitat (sector públic, empreses privades). També caldria separar a l’ordre del dia lo organitzatiu de lo polític.

Ens hem de felicitar per la creació i activitat d’aquest espai. Hi ha la limitació que hi ha barris que no s’interessen tant per la temàtica laboral i hem de comptar que els treballadors se’ns acostaran quan estiguin en conflicte. També s’ha de tenir en compte que en el futur immediat els sindicats majoritaris aniran plantejant accions i hem de veure què diem nosaltres. Hem de debatre el tema.

És necessària una jornada, encara que vinguem els de sempre. El tema fonamental és la vaga general, s’ha de veure com plantejar-la. S’han de minimitzar els objectius perquè així no ens veiem superades per l’activitat. És molt important posar atenció a l’organització interna: establir responsabilitats i metodologies. És necessària una jornada interna amb dos punts: organització interna i objectius (curt i llarg termini). El tema de la vaga general és central.

Es diu que hi ha problemes a l’equip dinamitzador, i això es reflexa en la falta de participació a les assemblees, que ha minvat molt des de la gran assemblea per la vaga general o les del 1r de mai. Millor fer una assemblea monogràfica de reflexió, i no una jornada, perquè el millor que té aquesta assemblea és el suport mutu, i és fonamental tocar el punt de les lluites cada vegada que ens trobem. Hi ha el problema de que unes poques persones carreguen amb el gruix del treball i estan cremades.

Un espai estable costa de construir perquè hi ha col·lectius que no estan pel tema. Per fer el treball a altres empreses o territoris tampoc ajuden. Hem de parlar d’organització interna per repartir les tasques i no cremar la gent, d’una banda, i de l’altra parlar d’objectius polítics i estratègia. S’insisteix en que cal posar una data.

Es destaca en que aquest espai ha respost molt bé en situacions de suport mutu. L’autocrítica és bona, però no en excés. S’ha d’impulsar un espai per debatre de tot el que està sortint. És normal anar superat pels fets, donat el moment en que estem i la societat on vivim. S’hauria de convocar l’espai de reflexió abans de les vacances, al mes de juliol. Si encertem en les idees i objectius, l’organització es va manegant. Potser han faltat objectius clars.

La direcció de CCOO i UGT no té cap ganes de convocar vaga general a la tardor, però tampoc les tenia la darrera vegada. S’ha de visualitzar una alternativa a les polítiques de retallades. I això vol dir continguts: nacionalització de la banca, suspensió del pagament del deute, etc.

Les emocions és el que suma a les persones. Si hi ha un excés d’implicació (passa a tot arreu), dos o tres ho mouen tot. Ens hem de cuidar les persones que estem implicades, repartir les tasques, etc. Ens uneix molt més del que ens diferencia. S’ha de felicitar la gent que ha estat al darrere d’aquest suport mutu, amb el 2.0 i amb tot plegat. Aquí estem fent coses molt grans, encara que semblin petites. I cal canviar la inèrcia que se’n diu capitalisme.

Es planteja que aquest espai ens permet estar organitzats. La vaga a l’octubre no serà el final d’aquest espai sinó un pas més. El debat reflexiu s’ha de centrat en quin tipus d’espai estem construint. És un espai en construcció.

Es proposa el dimecres 18 de juliol per a la propera assemblea on es continuarà amb la reflexió.

 

3- Convocatòries diverses

11J: marxa minera a Madrid. Des de l’Assemblea de Sants es proposa a les 19 h concentració a plaça Catalunya, pancartes de solidaritat als balcons i es demana implicació i difusió. Sobre un possible acte amb un miner organitzat per la Coordinadora, es resta pendent de confirmar la data de la seva visita. Igualment, es tanteja el divendres 20 o dissabte 21. S’ha acordat donar suport a la Comissió Laboral de Sants.

Des de la IAC es proposa que tothom que pugui llogar un autocar per anar a Madrid el dia 11. Sortint el dia 10 a la nit. Preus: 40 euros/persona (almenys 50) per autocar. Com que la IAC encara no està a la llista, acordem passar la infor a través del mail de la coordinadora.

Contacte sindicat@catac.cat / Catac: 933173151

Confirmar com a màxim el proper divendres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s